In deze aflevering bespreken Iris & Aimée spat bij paarden. Wat is spat precies? Hoe ontstaat het, is er een behandeling mogelijk en kun je nog rijden op een paard met spat?
In deze aflevering is Marco de Bruijn te gast. Marco is Europees specialist inwendige ziekten en is werkzaam bij Paardenkliniek Wolvega, waar hij veel Friese paarden ziet. Iris bespreekt met Marco wat er op dit moment aan de hand is met het Friese paardenras.
In deze aflevering bespreekt Aimée karperruggen bij paarden. Ze legt uit wat een karperrug is en hoe het ontstaat. Ook vertelt ze wat je als eigenaar moet doen wanneer je vermoedt dat je paard een karperrug heeft.
In deze aflevering bespreekt Iris slechte adviezen die worden gegeven in de paardenwereld. Ze benadrukt dat niet alle adviezen even waardevol zijn en deelt inzichten over hoe je wel moet handelen wanneer jouw paard met problemen kampt.
In deze aflevering is paardeneigenaar Anne te gast bij Iris en Aimée. Anne vertelt hoe ze erachter kwam dat haar paard artrose heeft en hoe ze tot het besluit kwam om stamceltherapie toe te passen. Ook vertelt ze hoe het gaat na de behandeling.
In deze aflevering bespreekt Iris pre- en probiotica voor paarden. Ze legt uit wat de verschillen zijn tussen de twee en ze vertelt hoe jij kunt bepalen welke van de twee je het best kan geven aan je paard. Een gezonde darmflora is nodig voor een blij en gezond paard. Wanneer de darmen niet goed werken kunnen paarden last krijgen van gas, mestwateren of dunne mest.
“Hij fopt je om onder het werk uit te komen.”
“Is je paard lui? Dan moet je gewoon meer brokken geven.”
In deze aflevering hoor je fragmenten uit een live Q&A. Er worden diverse vragen beantwoord zoals; wat betekent een blauwe gloed over het oog van mijn paard? Is het erg dat mijn paard soms hoest? En natuurlijk nog veel meer!
In deze aflevering is Henk van der Veen weer te gast bij Aimée. Henk is dierenarts bij Lingehoeve Diergeneeskunde en specialiseert zich in orthopedie bij paarden. Samen bespreken de dierenartsen de meestgestelde vragen rondom ECVM bij paarden. Je hoort onder andere wat het precies is, hoe ECVM wordt vastgesteld bij een paard en nog veel meer.
In deze aflevering is paardeneigenaar Jeske te gast bij Iris & Aimée. Het paard van Jeske heeft een tijdje geleden een peesblessure opgelopen en heeft in die tijd verschillende behandelingen ondergaan, waaronder stamceltherapie. Jeske vertelt over haar paard, het moment van de peesblessure, de behandelingen die ze heeft laten uitvoeren en hoe het nu met hem gaat.
Iris & Aimée beantwoorden vragen van luisteraars over verschillende onderwerpen zoals; een hoge eitelling bij een mestonderzoek, knakkende gewrichten, luie paarden & meer!
In deze aflevering stellen Iris & Aimée vragen van luisteraars aan Anneke Hallebeek. Anneke is dierenarts en specialist op het gebied van paardenvoeding. In deze aflevering hebben de dierenartsen het over het voeren van vitamine E, elektrolyten en supplementen voor het ondersteunen bij maagzweren.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée allebei een dag uit hun leven als paardendierenarts. De artsen vertellen over een aantal casussen waaraan zij hebben gewerkt en hoe ze deze paarden hebben behandeld.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée de geboorte van het veulen van Iris. Iris vertelt hoe de geboorte van het veulen is verlopen en over bijzonderheden rondom de bevalling. Ook leggen de dierenartsen uit wat een windswept foal is.
In deze aflevering gaan Iris en Aimée in gesprek Anneke Hallebeek. Anneke is dierenarts en specialist in op het gebied van paardenvoeding. Samen duiken ze diep in dit onderwerp, beantwoorden ze veelgestelde vragen en bespreken ze feiten en fabels rondom paardenvoeding. Ook hebben ze het over het voeren van supplementen.
In deze aflevering vertelt Aimée meer over de symptomen en mogelijke oorzaken van rugklachten bij paarden. Wil je hier meer over weten? Luister dan aflevering 3, Rugklachten bij paarden herkennen en aflevering 24, Kissing spines.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée terugkerende hoefbevangenheid bij paarden. Hoe kun je het voorkomen en nog belangrijker, wat is de oorzaak? De dierenartsen bespreken het uitvoerig.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée kramperigheid bij paarden. Wat is kramperigheid en waar herken je het aan? Wat is de oorzaak en bestaat er een behandeling voor? Je hoort het in deze aflevering.
In deze aflevering is Patricia Groenewegen te gast. Aimée heeft het met Patricia over hersenwerk bij paarden. Patricia vertelt over de effecten van hersenwerk en alles wat je moet weten voordat je er aan begint. Ook legt ze uit hoe haar werk eruit ziet en hoe jij zelf kunt beginnen aan hersenwerk met je paard..
In deze aflevering heeft Iris het over het verwijderen van ogen bij paarden. Ze vertelt waarom het soms nodig is om een oog te verwijderen, hoe dit gedaan kan worden en wat je kunt verwachten na de operatie. Ook geeft Iris tips over hoe jij als eigenaar je paard kunt helpen wennen na het verwijderen van een oog.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée kapotte mondhoeken bij paarden. Ze hebben het over de ernst van kapotte mondhoeken, over mogelijke oorzaken en behandelingen. Ook vertellen ze wat je als eigenaar wel en vooral niet moet doen.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée het mestonderzoek bij paarden. Ze leggen uit wat een mestonderzoek is en wanneer het verstandig is dit onderzoek uit te laten voeren bij je paard.
In deze aflevering geeft Aimée tips om rugklachten bij je paard te voorkomen. Ook legt ze een aantal leuke oefeningen uit die je zelf kunt toepassen bij je paard.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée de introductie van een nieuw paard op stal. Ze geven je tips en advies over hoe je het paard kan laten wennen aan het management op de nieuwe stal, hoe je koliek kunt voorkomen en hoe je het paard het beste kunt introduceren in de kudde.
In deze aflevering bespreekt Aimée slaaptekort bij paarden. Ze vertelt over de verschillende oorzaken van slaaptekort, het verschil tussen slaaptekort en narcolepsie en wat jij als eigenaar kan doen om je paard te ondersteunen in beide gevallen.
In deze aflevering bespreekt Iris bloedneuzen bij paarden. Ze heeft het over de verschillende oorzaken van een bloedneus en wat je moet doen als je paard een bloedneus heeft.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée pijnsignalen onder het zadel. De dierenartsen vertellen over een aantal veelvoorkomende pijnsignalen onder het zadel en waarom het belangrijk is deze optijd te herkennen.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée allerlei vragen van volgers en luisteraars. Zo hoor je wat de hobby’s zijn van de paardenartsen, over hun pony-tijd op de manege en waarin ze veranderd zijn sinds het behalen van hun diploma.
In deze aflevering bespreken Iris en Aimée problemen aan de SI-gewrichten bij paarden. Ze leggen uit wat SI-gewrichten zijn en waar ze zitten. Ook vertellen de paardenartsen hoe problemen aan de SI-gewrichten kunnen ontstaan, wat de symptomen zijn en hoe de behandeling eruit zou kunnen zien.
In deze aflevering bespreken Iris en Aimée mijten. Ze leggen uit wanneer en waarom sommige paarden last hebben van mijten en wat mijten zijn. Ook vertellen de paardenartsen wat je wel en niet moet doen wanneer je vermoedt dat je paard last heeft van mijten.
In deze aflevering bespreekt Iris veelgestelde vragen rondom de geboorte van het veulen. Ze heeft het onder andere over de duur van de dracht, de bevalling en de veulenspuit.
In deze aflevering beantwoord Iris de meestgestelde vragen over een maagscopie. Ze legt uit wat een maagscopie is en hoe dit in zijn werk gaat. Ook vertelt ze waar jij als paardeneigenaar op moet letten wanneer je paard een maagscopie ondergaat.
In deze aflevering vertelt Aimée wat je moet doen als je vermoedt dat je paard rugklachten heeft. Ze legt uit wat de symptomen van rugpijn zijn en wie je moet inschakelen wanneer je denkt dat je paard rugpijn heeft. Ook bespreekt de paardenarts een casus uit het verleden.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée 3 genegeerde signalen die kunnen wijzen op een kreupelheid. Ze bespreken wat de drie signalen zijn, waarom deze signalen vaak genegeerd worden en hoe jij als paardeneigenaar de signalen beter kunt herkennen.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée schiefels bij paarden. Wat is een schiefel precies? Hoe ontstaan ze en wat moet je doen als je er een bij je paard ontdekt? Ook vertellen de paardenartsen hoe je als eigenaar voorzorgsmaatregelen kan nemen om de kans op schiefels te verkleinen.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée de keuze om een veulen naar een veulen opfok te brengen. Iris vertelt over een aantal overwegingen die zij gemaakt heeft voor zij haar veulen naar de opfok bracht.
In deze aflevering blikken Iris & Aimée terug op het jaar en kijken ze vooruit naar 2023. Je hoort welke afleveringen de dierenartsen zelf het leukste vinden, casussen uit 2022 die hun zijn bijgebleven en je hoort meer over de cursussen die ze samen ontwikkeld hebben.
In deze aflevering hoor je interessante fragmenten uit eerdere afleveringen. De fragmenten gaan over wonden, droes, euthanasie en feiten en fabels over PPID
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée gedragsverandering bij paarden in de winter. Waarom zijn sommige paarden stout in de winter en wat kun je doen om dit te voorkomen?
In deze aflevering hebben Iris & Aimée het over de mogelijke risico’s van een dieet. Er bestaan veel misverstanden over hoe een paard op correcte wijze gewicht kan verliezen. In deze aflevering hoor je een aantal van die misverstanden en hoe je op een gezonde manier een paard op dieet zet.
In deze aflevering is Hanneke Hermans weer te gast. Hanneke is ECVS Diplomate. Ze is gespecialiseerd in weke delen chirurgie en is werkzaam op verschillende klinieken in Nederland.
In deze aflevering geeft Aimée tips en advies over hoe jij als paardeneigenaar de kans op blessures kan verkleinen. Wat zijn de meest voorkomende blessures en waardoor kunnen deze blessures worden veroorzaakt? Ook heeft Aimée een leuke kortingsactie op een waardevolle cursus waarmee je ook meteen goede doelen steunt. Je hoort het allemaal in deze aflevering.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée mestwater bij paarden. Wat is mestwater? Hoe ontstaat het en hoe is het te behandelen? De paardenartsen delen hun kennis, geven advies en bespreken het belang van goede voeding en een optimale darmflora om mestwater te voorkomen.
In deze aflevering beantwoorden Iris & Aimée veel gestelde vragen over influenza zoals; moet je je paard vaccineren als hij nooit van het erf komt? Wat zijn de symptomen? Hoe kunnen paarden besmet raken? Hoe kun je je paard beschermen tegen influenza?
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée casuïstieken uit de praktijk. Zo hebben ze het over heftige wonden, koliek, kreupelheden, artrose en meer. In deze aflevering krijg jij te horen waar een paardenarts dagelijks mee te maken krijgt. Erg interessant!
Deze aflevering is Valerie Jonckheer te gast bij Aimée. Valerie is dierenarts, specialist gedragsgeneeskunde voor dieren en diplomaat dierenwelzijn. In deze aflevering bespreken de twee dierenartsen vuurwerkangst bij paarden. Hoe uit vuurwerkangst zich en hoe je kunt omgaan met je angstige paard op dat moment. Die vragen (en meer!) worden beantwoord in deze aflevering.
In deze aflevering is Dionne te gast bij Iris. Dionne heeft een welsh pony met PPID. Ze vertelt hoe ze er achter is gekomen dat haar pony PPID heeft en hoe ze haar management heeft aangepast.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée veiligheid tijdens het bezoek van de paardenarts. Een Brits onderzoek van een aantal jaar geleden toont aan dat paardenartsen een verhoogd risico hebben op verwondingen en blessures. Paardenartsen krijgen namelijk vaak te maken met gevaarlijke situaties. De gevaren kunnen soms voorkomen worden. Je hoort in deze aflevering hoe jij als paardeneigenaar het bezoek van de paardenarts zo veilig mogelijk kunt maken, ook voor jezelf en voor je paard
Deze aflevering is een solo opname van Iris. Koliek is doodsoorzaak nummer 1 onder paarden. Wist je dat ruim 80% van de koliekgevallen te voorkomen is? Daar kun je als paardeneigenaar dus heel veel aan doen als je de juiste kennis hebt. Neem het heft vandaag nog in eigen hand en volg de cursus Voorkom Koliek bij je paard zodat jij als eigenaar er alles aan doet om te voorkomen dat je je paard verliest aan koliek!
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée singelnijd. Singelnijd komt regelmatig voor en vaak begrijpen paardeneigenaren niet zo goed waar het vandaan komt. In deze aflevering bespreken de dierenartsen de meest voorkomende oorzaken van singelnijd, hoe jij deze oorzaken kunt herkennen en wat je kunt doen om singelnijd bij je paard op te lossen.
In deze aflevering zitten Iris & Aimée weer samen met Stefan Cokelaere. Hij was eerder te gast in aflevering 38. Stefan is al geruime tijd in Nederland aan het werk. Eerst bij de Universiteit Utrecht en nu bij het SMDC. In deze aflevering wordt het gebruik van stamcellen bij peesblessures besproken. Wanneer kunnen stamcellen gebruikt worden en hoe gaat dit in zijn werk?
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée brokkelhoeven bij paarden. Ze bespreken wat brokkelhoeven zijn, wat de oorzaak is, feiten en fabels rondom brokkelhoeven én hoe je als eigenaar brokkelhoeven bij je paard kunt voorkomen
In deze aflevering hoor je fragmenten uit een Q&A. Iris en Aimée beantwoorden vragen van paardeneigenaren zoals; bestaat er een preventief middel voor mok? Hoe optimaliseer je de darmflora van je paard en is mesotherapie een eenmalige behandeling, of moet dit vaker toegepast worden?
In deze aflevering bespreekt Aimée een casus van een aantal jaar geleden, waarbij een paard de staart ineens scheef ging dragen. Ze vertelt waarom sommige paarden de staart scheef dragen en eventuele behandelingen die toegepast kunnen worden.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée de meest gestelde vragen over peesblessures. Ze leggen uit wat pezen zijn, waar ze voor dienen en hoe peesblessures kunnen ontstaan. Ook hebben ze het over veel voorkomende peesblessures bij bepaalde disciplines, over de behandeling van peesblessures, hoe je een peesblessure herkent en wat je als eigenaar kan doen om de kans op een peesblessure te verkleinen.
In deze aflevering bespreekt Iris haar tijd als student diergeneeskunde in Nieuw-Zeeland. Ze vertelt hoe ze daar terecht is gekomen en wat ze daar allemaal heeft gezien en geleerd.
In deze aflevering is Anneke Hallebeek weer te gast bij Iris & Aimée en bespreken ze het nut van een ruwvoeranalyse. Waarom is het belangrijk om een ruwvoeranalyse te doen? Voor welke paarden is deze analyse extra belangrijk? Welke gegevens meet deze analyse en kom jij als paardeneigenaar te weten? Het antwoord op deze vragen hoor je allemaal in deze aflevering.
In deze aflevering is Harmke van Horse en Habitat weer te gast bij Iris & Aimée. Ze bespreken verschillende vragen van luisteraars over weidebeheer. Moet je het land van je paard wel of niet bemesten? Wat is de beste manier om weidegang aan te bieden aan je paard? Welke lengte is ideaal voor het gras in je weiland? Is het beter om je mest wel of niet uit je weiland te halen? Het antwoord op deze vragen hoor je allemaal in deze aflevering.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée een vraag van een luisteraar. De luisteraar wil graag weten op welke manier je het beste je paard kunt koelen bij warm weer. Ze vertellen over symptomen waaraan je kunt herkennen dat je paard oververhit is en wat je het beste kunt doen wanneer dit het geval is bij je paard. Ook vertellen ze wat jij als paardeneigenaar.
het beste kunt doen om dit te voorkomen.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée een vraag van een luisteraar. Deze luisteraar wil weten wat je aan een pollenallergie bij paarden kunt doen. Ze hebben het over de klachten die een paard kan vertonen en wat je het beste kunt doen wanneer je paard een pollenallergie heeft. Een aflevering met interessante tips over een pollenallergie bij paarden!
In deze aflevering bespreekt Aimée samen met haar gast Sanne Journée het onderwerp wolfskiezen. Sanne Journée is ook dierenarts en heeft zich gespecialiseerd op het gebied van het paardengebit. Ze bespreken wat een wolfskies is en wanneer je deze wolfskiezen bij een paard kunt verwachten. Ook bespreken ze of een wolfskies wel of niet verwijderd moet worden?!
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée de nieuwe cursus Check je paard. In deze cursus leren Iris & Aimée hoe jij als paardeneigenaar je paard kunt controleren. Door middel van 10 verschillende lessen en filmpjes leer jij je paard zelf te controleren op belangrijke punten en problemen eerder te herkennen. In deze aflevering vertellen ze welke 10 lessen deze cursus bevat en wat je hier in leert. Ook vertellen ze over de 3 bonussen die nog extra te koop zijn en waar je de cursus kunt aanschaffen. Een echte ‘must have’ voor iedere paardeneigenaar!
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée feiten en fabels over PPID. Ze vertellen de luisteraars waar de letters PPID voor staan en welke verschillende ziekteverschijnselen zichtbaar zijn bij het paard. Ook bespreken ze wanneer je het beste je paard kunt laten testen op PPID zodat de waardes betrouwbaar zijn. En kun je nu wel of geen monnikspeper geven als vervanging voor medicatie?
In deze aflevering hebben Iris & Aimée het over hoe hun werkdag in hun leven er ongeveer uitziet. Ze bespreken enkele patiënten die ze zijn tegengekomen en hoe ze deze behandelt hebben. Ook hebben ze het over andere werkzaamheden die ze uitvoeren voor de Paard & Gezondheid Podcast.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée vragen van luisteraars over het onderwerp hoefbevangenheid. Ze hebben het over de symptomen die een paard heeft in het vroege stadium van hoefbevangenheid, welke onderliggende oorzaken zorgen voor hoefbevangenheid en hoe je hoefbevangenheid kunt voorkomen bij je paard. Ook wordt een belangrijke fabel over het lopen met een hoefbevangen paard besproken. Luisteren dus!
In deze aflevering is Harmke van Horse en Habitat te gast bij Iris & Aimée. Ze bespreken samen het onderwerp drinkwaterkwaliteit voor je paard. Dit is namelijk van levensbelang! Harmke vertelt op welke waardes je moet letten bij het drinkwater, wanneer én hoe vaak het verstandig is om het te laten controleren. Verder worden de gezondheidsrisico’s besproken. Een belangrijke aflevering voor elke paardeneigenaar!
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée samen met Anneke Hallebeek het voeren van olie en vetten aan een paard. Anneke Hallebeek is dierenarts en specialist op het gebied van paardenvoeding. Ze bespreken veel verschillende aspecten met betrekking tot het voeren van olie en vetten. Kan een paard olie en vetten verteren? Is het voeren van olie en vetten ongezond? Wanneer moet je olie en vetten bijvoeren aan je paard?
In deze aflevering bespreken Aimée & Iris het gevaar van spoelwormen bij het veulen. Ze bespreken een casus van een ziek veulen en wijzen de luisteraars op de gevaren van spoelwormen. Ook bespreken ze veelgemaakte fouten bij het ontwormen van veulens en welk wormenmiddel je het beste kunt gebruiken tegen deze wormen.
In deze aflevering hebben Aimée & Iris het over euthanasie bij paarden. Een moeilijk moment waar helaas (bijna) elke paardeneigenaar mee te maken krijgt. Waaraan kun je herkennen dat het moment daar is? In deze aflevering bespreken we criteria waarop je kunt letten om te bepalen wanneer euthanasie een ethische keuze is.
In deze podcastaflevering is Hanneke Hermans te gast bij Iris & Aimée. Hanneke is ECVS Diplomate. Ze is gespecialiseerd in weke delen chirurgie en is werkzaam op verschillende klinieken in Nederland. Ze bespreken deze week het onderwerp sarcoïden. Hanneke vertelt wat sarcoïden nu precies zijn, welke verschillende soorten er zijn en ze vertelt welke verschillende behandelmethodes er zijn. Een interessante aflevering om naar te luisteren als paardeneigenaar, want herkenning van deze bultjes is erg belangrijk!
In deze aflevering hoor je een solo-opname van Iris. Iris heeft het in deze aflevering over de nageboorte van de merrie. Ze vertelt je waar je op moet letten en wat je moet doen als je merrie aan de nageboorte staat. Een belangrijke aflevering dus als je zelf een veulentje wilt fokken!
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée hoe je als paardeneigenaar het beste kan handelen bij de paardenziekte droes. De paardendierenartsen bespreken hoe je droes bij paarden kunt herkennen en hoe verdere besmetting van droes voorkomen kan worden.
In deze aflevering is een solo-opname van Iris te horen, het gaat over een patiënt met diarree door zand in de darmen. Iris vertelt welke symptomen deze pony had, welke behandeling ze heeft toepast. Daarnaast gaat ze in op de nazorg bij dit soort klachten. Een interessante aflevering om te luisteren als paardeneigenaar!
In deze aflevering is een solo-opname van Aimée te horen. Ze bespreekt het onderwerp acupunctuur bij paarden. Aimée vertelt in het kort wat het precies is, welke effecten het heeft en hoe het in zijn werk gaat. Ook verteld Aimée dat er een paar technieken (zonder naalden!) zijn die je zelf ook bij je paard kunt toepassen.
In deze aflevering bespreken Iris en Aimée een vraag van een luisteraar. Deze luisteraar had namelijk de vraag over stalbenen. Iris en Aimée vertellen van alles over stalbenen: wat zijn stalbenen nu precies? Hoe zorg je ervoor dat ze weggaan en belangrijker: hoe voorkom je ze?!
Deze week weer een solo-opname van Iris. Ze bespreek het onderwerp Psyllium (vlozaad) omdat er veel misverstanden zijn over het voeren van Psyllium om zandkoliek te voorkomen. In deze podcast vertelt Iris wat Psyllium precies is en hoe het werkt, ze legt uit hoe je het moet gebruiken en in welke dosering. Wist je dat Iris ook haar eigen merk Psyllium verkoopt?
In deze aflevering hebben Iris & Aimée een paardeneigenaar te gast, namelijk Lotte. Deze aflevering gaat over astma bij paarden en Lotte heeft een paard met astma. Ze vertelt welke klachten haar paard had en welke onderzoeken zijn uitgevoerd. Ook de medicatie en het management komen aan bod. Juist het management is namelijk ontzettend belangrijk bij paarden met astma!
In deze nieuwe aflevering is Hanneke Hermans te gast bij Iris & Aimée. Hanneke is ECVS diplomate en heeft zich toegelegd op weke delen chirurgie. Ze bespreken het onderwerp castratie bij paarden. Hanneke vertelt waarom paardeneigenaren hun hengst laten castreren en hoe een castratie nu precies in zijn werk gaat.
We hebben in deze aflevering Marloes Vogel weer te gast! Zij was eerder te horen in aflevering 45. In deze aflevering bespreken we hoe Marloes ooit is begonnen met haar paardenparadijs en Marloes geeft bruikbare tips voor elke paardeneigenaar.
In deze aflevering hebben Iris & Aimée het over blaasstenen. Ze bespreken welke klachten je paard kan krijgen, hoe ze het behandelen en misschien wel het belangrijkste hoe je een blaassteen kunt voorkomen. Ook vertelt Iris over verschillende patiënten met blaasstenen.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée hoe je je merrie drachtig kunt krijgen. Hoe zie je of je merrie hengstig is, hoe verloopt de cyclus? Hoe gaat kunstmatige inseminatie in zijn werk? Kies je voor vers of diepvries sperma? Een aflevering vol met informatie voor iedereen die een veulen wil fokken.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée de Eerste hulp bij wonden. Ze vertellen onder andere wat je zelf wel en absoluut niet moet doen. Wanneer bel je wel de dierenarts bij een wond en wanneer niet? Een belangrijke aflevering voor iedere paardeneigenaar!
In deze aflevering is Marloes Vogel te gast. We bespreken de verrijking van de omgeving van je paard: essentieel voor de gezondheid en het welzijn! Marloes geeft bruikbare tips voor verschillende omstandigheden: zowel op stal als in de paddock! Interessant voor iedere paardeneigenaar dus.
In deze aflevering hoor je een solo-opname van Aimée. Aimée bespreekt het onderwerp staken bij paarden. Staken is een probleem dat vaak voorkomt en het kan verschillende oorzaken hebben. Aimee bespreekt deze mogelijke oorzaken en ook vertelt ze waar je als ruiter op kunt letten wanneer je paard staakt.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée zandkoliek bij paarden. Zandkoliek komt veel voor in de winter. Er zijn gelukkig maatregelen die genomen kunnen worden om zandkoliek te voorkomen. Deze maatregelen en de behandelmethode voor zandkoliek worden onder andere besproken in deze aflevering.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée kissing spines bij paarden. Wanneer je paard de diagnose ‘kissing spines’ heeft gekregen, hoeft dat niet gelijk het einde van het paardrijden te betekenen. Wat kissing spines is, wat de symptomen zijn én de verschillende behandelmethoden hoor je in deze aflevering.
In deze aflevering is Fenna van Hoefwijzer te gast bij Iris & Aimée. Ze hebben het over het gevaar van graszaadhooi. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. De kans op het optreden van ‘raaigraskramp’ is uiterst klein, maar het kan dus soms wel gebeuren.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée bonen bij paarden. Wat zijn bonen precies? En wat moet je doen als je paard last heeft van bonen? Dat en meer hoor je in deze aflevering.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée oogproblemen bij paarden. Een heel belangrijk onderwerp, want oogproblemen worden nog vaak onderschat. De paardenartsen hebben het over verschillende oogproblemen, hoe ze te herkennen zijn en waar de behandeling uit bestaat.
In deze aflevering zitten Iris & Aimée samen met Stefan Cokelaere. Stefan heeft les gegeven aan de Universiteit Utrecht en is gespecialiseerd in chirurgie. Momenteel is hij werkzaam bij het SMDC waar hij veel met stamceltherapie werkt. Ze hebben het over stamceltherapie bij artrose en wanneer je wel of juist niet stamceltherapie kunt inzetten.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée hoe je koliek kunt herkennen. Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden. Er zijn veel soorten koliek en paarden kunnen veel verschillende symptomen laten zien. Het is voor elke paardeneigenaar belangrijk om koliek op tijd te herkennen.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée samen met Anneke Hallebeek voedingsfeiten en fabels. Anneke Hallebeek is dierenarts en specialist op het gebied van paardenvoeding. Ze beantwoorden veel gestelde vragen over paardenvoeding. Deze aflevering is de tweede die gaat over voedingsfeiten en fabels. Luister aflevering 26 als je nog meer wil weten!
In deze aflevering hebben Iris & Aimée het over euthanasie. Een vaak moeilijk en pijnlijk onderwerp waar veel paardeneigenaren mee te maken krijgen. De paardenartsen bespreken hoe het proces verloopt en delen ook hun ervaringen met het inslapen van hun eigen paarden.
In deze aflevering hoor je een solo-opname van Aimée. Aimée heeft het over hulpteugels. Waarom worden ze gebruikt? En wat zijn de gevolgen van het langdurige gebruik van hulp- en bijzetteugels? Je hoort het allemaal in deze aflevering.
Deze aflevering is een Q&A die op Instagram heeft plaatsgevonden. Iris & Aimée beantwoorden vragen van Instagram volgers. Ze hebben het onder andere over luchtzuigen, zandkoliek, sokken scheren en bosontsteking. Ook kondigen de dierenartsen een cursus aan.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée mok. Mok is een verzamelnaam voor korstjes en andere huisproblemen aan de benen van een paard. De paardenartsen leggen uit wat mok is, hoe je het kunt herkennen en hoe het behandeld kan worden.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée slokdarmverstopping bij paarden. Wat is slokdarmverstopping? Wat veroorzaakt het en hoe wordt het behandeld? En waarom hebben sommige paarden meer kans op slokdarmverstopping? Je hoort het allemaal in deze aflevering.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée een van de nadelige kanten van de paardensport. Ze hebben het over geniepige trucjes die worden uitgehaald om problemen te verdoezelen of paarden beter te laten presteren. Deze trucjes hebben geen voordelen maar belemmeren het paard juist meer. De paardenartsen willen met deze aflevering bewustwording vergroten en mensen laten inzien dat deze trucjes niet de oplossing zijn.
In deze aflevering is Sanne Journée te gast. Ze heeft het samen met Iris & Aimée over gebitsverzorging bij paarden. Wanneer moet je een gebitsbehandeling laten uitvoeren? Op welke leeftijd moet je hiermee beginnen? En door wie laat je deze behandeling uitvoeren? Je hoort het allemaal in deze aflevering.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée influenza, een zeer besmettelijk virus bij paarden. Ze hebben het over de symptomen en de behandeling van de luchtweginfectie. Ook leggen ze uit hoe je je paard het best kunt beschermen tegen het virus, door middel van vaccinatie. En dat is anders dan je misschien verwacht.
Iris & Aimée gaan in deze aflevering dieper in op de behandeling en het management van de ziekte PPID. Deze aflevering is een vervolg op aflevering 22, waarin Iris & Aimée bespreken wat PPID is en hoe je het herkent bij je oudere paard.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée voedingsfeiten en fabels. Samen met Anneke Hallebeek, dierenarts en specialist op het gebied van paardenvoeding, beantwoorden ze veel gestelde vragen zoals: ‘Is voordroog slecht voor je paard? Mag je je hoefbevangen paard bietenpulp voeren?’ En nog veel meer.
In deze aflevering is Harmke van Horse & Habitat te gast bij Iris & Aimée. De drie bespreken het onderwerp weidebeheer. Ze hebben het onder andere over verschillende grassoorten, bodemanalyse en bemesting.
In deze aflevering is er iemand te gast bij Iris & Aimée. Erkend paardendierenarts en gecertificeerd gebitsverzorger Sanne Journée bespreekt met Iris & Aimée de aandoening EOTRH. Ze bespreken wat EOTRH is, hoe je het kan herkennen en of er een behandeling voor bestaat.
In deze aflevering beantwoorden Iris & Aimée verschillende vragen van luisteraars. Ze hebben het onder andere over pollenallergie, krampbenen, de studie dierengeneeskunde, paarden met overgewicht en nog veel meer.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée de ziekte PPID. Wat is PPID precies en hoe herken je het bij je oudere paard? PPID werd voorheen ook wel de ziekte van Cushing genoemd.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée de besmettelijke paardenziekte droes. Ze hebben het onder andere over wat droes veroorzaakt, wat je moet doen als je droes op stal hebt en hoe je het kunt voorkomen.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée artrose bij het paard. Er wordt uitgelegd wat artrose is en hoe het kan ontstaan. Ook bespreken ze de diagnose en de behandeling ervan.
In deze aflevering bespreken Iris en Aimée de klinische keuring van het paard. In de aflevering kom je er achter waarom deze keuring wordt verricht en wanneer het verstandig is om te laten doen. Ook bespreken de paardenartsen wat er tijdens een klinische keuring allemaal bekeken wordt.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée het onderwerp boxrust. Ze geven advies en handige tips over wat je kan doen met je paard wanneer deze op boxrust staat.
In deze aflevering bespreken Iris en Aimée nogmaals het onderwerp astma bij paarden. Deze aflevering gaat over het management en de behandeling van astma.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée hun werk als paardenartsen. Ook worden de meest gestelde vragen beantwoord. Ze sluiten de aflevering door te vertellen wat ze in de paardenwereld zouden willen veranderen, als ze 1 ding moesten kiezen.
In deze aflevering bespreken Iris en Aimée het onderwerp neusriemen. Ze hebben het over de veelgemaakte fouten en hoe het beter kan. Het is erg belangrijk om te weten hoe een neusriem correct gebruikt moet worden.Advanced settings.
In deze aflevering bespreken Iris en Aimée astma bij paarden. Ze hebben het over de verschillende vormen astma, de belangrijkste oorzaak, de symptomen én wanneer je als eigenaar de dierenarts in moet schakelen.
In deze podcast bespreken Iris en Aimee het hoesten bij paarden. Ze bespreken de mogelijke oorzaken van hoesten. Wat moet je doen als je paard hoest? Is een kuchte bij het opstarten van het rijden normaal? Het komt allemaal aan bod in deze podcast!
In deze podcast bespreken Iris & Aimée het ontwormen van veulens. Ze bespreken op welke leeftijd het verstandig is om te ontwormen, de symptomen en de preventie.
In deze podcast bespreken Iris & Aimee verschillende vragen van luisteraars. Ze hebben het over koliek, schimmel, hulpteugels, voedingsadvies, ruitergewicht en nog veel meer!
In deze podcast bespreken Iris en Aimee hoefbevangenheid bij paarden. Wat is hoefbevangenheid en waardoor wordt het veroorzaakt? De verschijnselen, de aanpak en de preventie worden besproken.
In deze podcast bespreken Iris & Aimée het Westnijlvirus (WNV). Dit virus is al aangetoond in Nederland en het lijkt dus een kwestie van tijd voordat paardeneigenaren er mee te maken gaan krijgen! De verschijnselen en hoe je je paard kunt beschermen komen aan bod in deze podcast.
In deze podcast bespreken Iris & Aimée kreupelheid bij paarden? Wat is kreupelheid? Hoe kernen je een paard dat kreupel is nu eigenlijk? En wat moet je doen bij een kreupel paard?
In deze podcast bespreken Iris en Aimée de besmettelijke paardenziekte Rhinopneumonie. Waardoor wordt ‘Rhino’ veroorzaakt? Welke vormen zijn er en wat is het nut van vaccineren?
In deze podcast bespreken Iris & Aimée de nieuwe registratieplicht bij paarden. Samen met Harmke van Horse & Habitat beantwoorden ze verschillende vragen die gesteld zijn over dit onderwerp.
In deze podcast bespreken Iris & Aimée peesblessures bij paarden. Ze bespreken hoe je een peesblessure kan voorkomen en wat je moet doen als je paard toch een peesblessure heeft, aan de hand van vragen die luisteren hebben gesteld.
In deze podcast bespreken Iris & Aimée de nieuwe registratieplicht bij paarden. Samen met Harmke van Horse & Habitat beantwoorden ze verschillende vragen die gesteld zijn over dit onderwerp.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée rugklachten bij paarden. Herkennen van rugklachten in een vroeg stadium is belangrijk! Daarnaast geven ze nog tips om rugklachten bij je paard te voorkomen.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée waar je moet op letten tijdens en voorafgaand aan het veulenen.
In deze aflevering bespreken Iris & Aimée bij paarden: een veelvoorkomende probleem! De verschijnselen, verschillende soorten maagzweren, de diagnostiek en de behandeling worden besproken.